Portret - Manu Larcenet

Početna strana » Portret - Manu Larcenet

Manu Larcenet (05.06.1969.) francuski je umjetnik, domaćoj javnosti najpoznatiji po svojim fantastičnim strip uratcima Svagdanja borba i Blast. Iz njegovih radova vidljiv je njegov slobodan i buntovan mladenački duh, unutarnji sukobi između želje, potreba, odbijanjem odrastanja, odgovornosti, i dubokog promišljanja o životu.

Počeo je kao suradnik u raznim časopisima i magazinima, od kojih je najpoznatiji zasigurno Spirou magazine. Njegov crtež je originalan i specifičan, a radovi su mu objavljivani i u raznim antologijama i zbirkama. Nažalost, kod nas ništa od toga nije objavljeno. Gradska knjižnica Zadar posjeduje dva njegova uratka, spomenute stripove Svagdanja borba i Blast. U njima, Larcenet je na jedan inteligentan i originalan način opisao dvojbe i strahove koje ima gotovo svaki čovjek na putu do potpune zrelosti. U Svagdanjoj borbi tako glavni lik odbija svaki oblik promjene i ustaljenog ritma, ali nekako pod pritiskom okoline i događaja ipak ih prihvaća i spoznaje da su ga te promjene ipak učinile sretnim. Blast, međutim, istražuje suprotno. Glavni lik prihvaća promjene kako dolaze i ostaje prema njima potpuno ravnodušan, sve do jednog trenutka kad odlučuje da ga nije briga za okolinu i cijeli svoj dotadašnji život, te ga potpuno napušta.

Larcenet je zaokupljen životom i izborima koje radimo, odlukama koje donosimo i njihovim posljedicama. Snažan naglasak stavlja na psihološku karakterizaciju likova, i na taj način on konstantno pokušava i sam pronaći odgovore. Jer, Larcenet nema odgovore na pitanja, on ne objašnjava, on iznosi problem i trudi ga se sagledati iz različitih perspektiva, potiče na razmišljanje i svojim djelima kao da pokušava potaknuti raspravu između sebe i čitatelja.