Posljednja ljubav babe Dunje

Početna strana » Posljednja ljubav babe Dunje
Naslovnica
 
Černobil zasigurno nije destinacija koju planirate posjetiti ovo ljeto ili možda sljedeće… Umjesto putovanja predlažemo Vam da pročitate roman Posljednja ljubav babe Dunje. Ova realistična fikcija dočarat će Vam životne (ne)prilike u obližnjem černobilskom selu nakon nuklearne katastrofe 1986. godine. 
Glavni lik romana, baba Dunja, jedna je od povratnica u selo s visokim stupnjem radijacije.  Na zanimljiv način, s dozom crnog humora, prenosi nam svoju i svakodnevicu drugih malobrojnih povratnika: „Usred noći opet me probudi Marijin pijetao Konstatin…Unutrašnji sat mu je poremećen, oduvijek je bio, ali ne vjerujem da to ima neke veze s radijacijom. Ne možemo zračenje okriviti baš za sve što se blesavo rodi.“ I ovdje se, kao u svakom selu, uzgajaju rajčice, krastavci, začinsko bilje, jabuke, ali njegove stanovnike ne posjećuju prijatelji i rodbina, tek ponekad ljudi u zaštitnim odijelima (biolozi).
Unatoč osnovnom motivu romana - posljedicama katastrofe prouzročene ljudskim djelovanjem - u  njemu  nema patetike ni moraliziranja. Baš naprotiv! Glavni lik nas oduševljava prostodušnošću i  unutarnjom  slobodom: „Dobra stvar kod starenja je to što više nikoga ne morate pitati za dopuštenje – je li u redu da živite u svojoj staroj kući i da ostavite paučinu da visi. Uostalom, pauci su ovdje bili prije mene.“ 
Ovaj roman pročitat ćete u jednom dahu, ali dugo pamtiti. Slično je i s drugim romanima Aline Bronsky, autorice koja teške teme prenosi na vrlo duhovit način. 
 
Priredila: Nada Radman (03. srpnja 2018.) 

Priredio/la: