Preporuka iz Poljske

Početna strana » Preporuka iz Poljske

Kao što vjerojatno znate, u Gradskoj knjižnici Zadar ovog ljeta rade dvije studentice iz Poljske, Barbara i Kaja. Na našu zamolbu, odabrale su neke naslove poljskih pisaca koje biste svakako trebali pročitati, te napisale prikaz istih. Donosimo vam prva dva, Trans-Atlantik Witolda Gombrowicza, i Ormar Olge Tokarczuk.

 

Roman Trans-Atlantik prvi je put objavljen 1953. godine, ali i danas je jako popularan ne samo među poljskim učenicima nego također i među odraslim čitateljima. Vrijeme radnje je kraj kolovoza i početak rujna 1939.godine. U Poljskoj to je vrijeme početka Drugog svjetskog rata, ali također i vrijeme otvorenja brodske linije između Poljske i Južne Amerike.  Na jednom od ovih brodova se odvija radnja romana Trans-Atlantik. Putnici su dobili vijest da u Poljskoj počinje rat i odlučuju o povratku samo da bi bili blizu doma. Samo lik, koji se zove Witold Gombrovič, ne želi se vratiti u Poljsku. Roman je pun satire i kritike na poljsko društvo. Gombrovič nastavlja u ovom romanu temu koju je započeo u Ferdydurke, tj. manifest odmaka od tadašnje književne forme. 

 Olga Tokarczuk je više puta nagrađivana poljska književnica. Jedna od dostupnih knjiga u Gradskoj knjižnici Zadar je zbirka `Ormar`, koja sadrži tri priče – Ormar, Brojevi i Deux ex. Iako je to mala knjiga, jako je sadržajna. Zahvaljujući koncentraciji na detaljima možemo pogledati iz zanimljive perspektive život dvojice ljudi, koji kupuju običan-neobičan ormar, koji mijenja njihovu svakodnevicu. Druga pripovijetka – Brojevi – je priča sobarice velikog hotela, koja dok radi otkriva mikrosvijet njegovih gostiju. Priča daje dojam intimne ispovijesti o svijetu i ljudima. Treći dio je priča o kompjuterskom geniju - D., koji se osjeća kao da je Bog. Vrijedno je potrošiti sat vremena na čitanje ove knjige, jer se ističe između ostalih knjiga poljske književnosti i potiče na razmišljanje o današnjem, brzo promjenjivom svijetu.