Robert Seethaler: Trafikant

Početna strana » Robert Seethaler: Trafikant
Naslovnica
Nerijetko se u svojim romanima književnici koriste stvarnim osobama (najčešće iz prošlosti) kao glavnim ili sporednim likovima.  Ponekad se radi o romansiranim biografijama u kojima se autori „čvrsto“ drže povijesnih činjenica, a katkad o potpunoj fikciji koja sa stvarnim životom posuđenog lika nema gotovo ništa. Tako je, primjerice, Timur Vermes napisao satirični roman „Opet on“ u kojem je glavni lik Adolf Hitler; o zaljubljenoj Katarini Medici možemo čitati u romanu „Žena zmija“ i slično.
Tako je i Robert Seethaler  u svom romanu „Trafikant“ Sigmundu Freudu dodijelio sporednu ulogu ispreplićući fikciju i stvarne podatke iz života poznatog psihologa. U predratni Beč, Freudov grad, doseljava Franz Huchel, mladi provincijski dečko koji treba savladati trafikantski zanat. Franzu je rad u trafici prozor u svijet koji je njemu dotad bio potpuno nepoznat. Kupci u trafici raznoliki su i osebujni, a Franza se osobito dojmio Sigmund Freud s kojim je ostvario nesvakidašnje prijateljstvo.  Svakodnevna kupovina novina i cigareta, uglednom profesoru rutina, za mladog je trafikanta izazov te prilika za postavljanje jednog od pitanja koja ga muče. Malo ga zbunjuje kako to ležanje na profesorovu kauču i pričanje o problemu može riješiti taj problem, a osobito ne vidi na koji bi to način pomoglo njegovu ljubavnom jadu s Čehinjom Anezkom. Međutim, ima neodoljivu potrebu tražiti savjet od Freuda.
Dok trafikanta more ljubavni jadi, u Beču se osjeća val nacizma, Židovima je sve teže živjeti normalnim životom, verbalni delikt protiv vlasti nužno vodi do zatvora… Sigmund Freud prisiljen je napustiti Beč i s obitelji se seli u London, a zbog društvenih okolnosti dijeli s Franzom osjećaj nemoći i  potištenosti…
Autor o teškoj temi, ratu i nacizmu piše gotovo lirski, suprotstavlja mirnoću i prostodušnost turbulentnome i složenome. Nakon romana „Čitav jedan život“ Seethaler opet osvaja dozom sjete.
 
Antonijela Nekić (1. srpnja 2019.) 

Priredio/la: