Sailing book

Početna strana » Sailing book

kategorija:

Organizator: 
Gradska knjižnica Zadar
Tankerkomerc Marina Zadar
Lokacija: 
negdje drugdje
datum/vrijeme: 
Četvrtak, Lipanj 1, 2017 - 11:30 to 12:30

"Sailing book" (Ploveća knjiga) označava početak suradnje Tankerkomerc Marine Zadar i Gradske knjižnice Zadar. Radi se o "bookcrossing"-u (dobrovoljnoj razmjeni knjiga). Bookcrossing je globalni pokret koji podrazumijeva praksu ostavljanja knjiga na prometnim mjestima kako bi ih ljudi mogli slobodno uzeti, pročitati i potom dijeliti dalje. Osnova bookcrossinga je uvjerenje da bi knjiga trebala biti slobodna i dostupna.

 

Tankerkomerc Marina Zadar osigurala je sredstva za provođenje projekta, a u prostoru recepcije policu za knjige. Nautičari mogu potpuno besplatno uzeti knjige s police, pročitati ih i potom ostaviti na nekom drugom bookcrossing mjestu, dati nekom prijatelju, ili jednostavno poštom poslati nazad. Na svim knjigama naznačena je adresa na koju se mogu vratiti.

 

Knjige za početni fond projekta, ponajviše beletristiku na engleskom jeziku, osigurala je Knjižnica, a pobrinula se i za naziv i grafički identitet projekta. Sailing book naslanja se na projekt Flying book kojeg zajednički provode Gradska knjižnica Zadar i zadarska Zračna luka od 2015. godine.