Stargazing dog

Početna strana » Stargazing dog

Znate li što znači riječ manga? To je izraz koji se koristi za japanske stripove, a u doslovnom prijevodu značio bi pokretna slika. Stargazing dog, autora Takashi Murakamia manga je tek pristigla u fond Gradske knjižnice Zadar. U Japanu je postigla fantastičan uspjeh s preko pola milijuna prodanih primjeraka, pa se sprema i ekranizacija ove priče.

Radnja je prilično jednostavna: obitelj nabavi psa i sve teče svojom uobičajenom rutinom; kćer se igra s njim, majka ga hrani, otac ga vodi u šetnju. A onda jednog dana žena zatraži razvod i otac ostaje sam s psom, bez posla, stana, novca i perspektive. Sjeda u auto s ono malo imovine što još ima i kreće na put sa svojim četveronožnim prijateljem. Jasan je kontrast bezuvjetne, čiste i naivne ljubavi životinje i ljudske ljubavi koja uvijek ima neki „ali, jednostavnog pojedinca koji uživa u malim stvarima, ne traži ništa osim da ga se pusti na miru, ali ga društvo nemilosrdno gazi i odbacuje, ne dozvoljavajući mu čak ni egzistenciju. Ustvari, ovo je priča o junacima, o tome kako smo svi u očima onih koji nas vole zauvijek junaci, i o tome kako je maštanje, sanjarenje i nadanje ono najiskonskije i zajedničko i ljudima i životinjama.

Stargazing dog čudesno je duboka priča, topla i dirljiva, otkrivajući nam sve mane ljudskog karaktera i društva bez osuđujućih primislih, nego jednostavno putem nekoliko naivnih i jednostavnih likova pokazuje svijet kakav bi trebao biti.