Strip - Blacksad

Početna strana » Strip - Blacksad

Blacksad strip je španjolskih autora, crtača Juanja Guarnida i pisca Juana Diaza Canalesa. No, zanimljivo, napravljen je za francusku publiku, pa je u originalu prvo izašao na francuskom jeziku. Zanimljivo je da je Blacksad prvi strip kojeg su ovi autori ikad napravili, i odmah je postigao golem uspjeh, prodavši se samo u Francuskoj u preko 200000 primjeraka, a preveden je i objavljen u još 20-ak zemalja. Također, pokupio je i mnoštvo nagrada, uključujući i prestižnu Eisner nagradu.

Blacksad je detektivski strip, na tragu starih „private-eye“ filmova. 50-te godine prošlog stoljeća, noćni klub, dim cigarete, zanosna pjevačica i klavijaturist, čaša viskija, povjerljivi razgovori, ljubomorni pogledi i zakulisne igrice… Sviđa vam se? Svijet Blacksada prikazan je antropomorfnim životinjskim likovima, što pojačava atmosferu, metafore i poruke. Središnji lik, John Blacksad, je crna pantera: spretan, moćan, inteligentan i opasan. No ni njegovi protivnici nisu ništa slabiji: tjelohranitelji zlih moćnika su gorile, medvjedi, nosorozi, a negativci gmazovi i slično.

Blacksad iz nastavka u nastavak uspijeva ne samo održati razinu kvalitete priče, atmosfere, crteža, nego ju i podići svaki put na novu razinu, i vjerojatno je i najbolji strip iz žanra kojeg možete pročitati.  Gradska knjižnica Zadar posjeduje sve nastavke: Negdje među sjenama, Arctic-Nation, Crvena duša, i Pakao, tišina, te Akvareli pričaju, što je kolekcija skica scena iz stripa.