Strip - Blast

Početna strana » Strip - Blast

Strip Blast: Debela tjelesina djelo je Manu Larceneta, autora hvaljene Svagdanje borbe, stripa kojeg ljubiteljima tog vida umjetnosti ne treba posebno predstavljati. Kao i u Svagdanjoj borbi, i Blast kao središnju temu uzima pojedinca i njegov put kroz život, odluke koje donosi, razmišljanja, te odnos prema društvu.

Iz tog razloga teško je pisati o Blastu bez da se spomene Svagdanja borba. Središnji lik Blasta je Polza, čovjek beskrajno opterećen svojim ocem i svojom pretilošću. Smrću oca odlazi od kuće i žene i postaje skitnica (ne beskućnik, jer kako sam naglašava, beskućnik trpi, a skitnica odabire) te se opija, odabire da ne odabire, odlučuje da ne odlučuje, luta šumama u stalnoj potrazi za Blastom, nekom vrstom halucinacije koja postaje njegovo ultimativno životno iskustvo.

Blast je očiti korak dalje Manu Larceneta u temi koju je počeo u Svagdanjoj borbi. Za razliku od nje, u Blastu središnji lik odabire sasvim suprotan put, bez ikakve odgovornosti. Postati slobodan, bestjelesan, za njega je jedino što ima smisla.