Strip - Osamu Tezuka: Adolf

Početna strana » Strip - Osamu Tezuka: Adolf
Naslovnica
Osamu Tezuka smatra se japanskim ekvivalentom Waltu Disneyu, ocem mange i jednim od najvećih strip autora u povijesti. Crtao je stripove, mange i animirane filmove, radio kao producent,  a imao je i liječničku diplomu. Stvorio je nebrojena djela i likove koji su zauvijek izmijenili mangu i strip te dao nemjerljiv doprinos japanskoj kulturi. 
 
Djelo koje ćemo predstaviti je Adolf, manga koju je Tezuka napisao o ljudskim sudbinama uhvaćenim u vrtlog II. svjetskog rata.
Centralni likovi djela su trojica Adolfa: Kaufmann, Kamil, i Hitler. Prvi je sin njemačkog diplomata u Japanu, nevin i naivan dječak čiji je najbolji prijatelj židov Adolf Kamil. Otac Adolfa Kamila istaknuti je član židovske zajednice te odlazi u Europu pomoći židovima u bijegu pred zadnjim navedenim Adolfom.  Našao se tu i Sohei Toge, mladi japanski novinar koji slučajno dolazi u posjed dokumenata koji bi mogli promijeniti tijek povijesti. Svi su dio velikog kotača nad čijom vrtnjom uskoro više nitko nema kontrolu. 
 
Adolf je djelo koje govori o ljubavi i mržnji, smislu i besmislu, razumu i ludilu, ironiji života i sudbini. Poruke koje nosi čine ga bezvremenskim, opseg monumentalnim, a izvedba zasigurno jednim od vrhunaca devete umjetnosti.
 
Djelo se sastoji od tri nastavka:
  1. Ubojstvo u Berlinu
  2. Tajni dokument
  3. Poruka Adolfu
 
Priredio: Ante Kolanović (22. 0žujka 2016.)

Priredio/la: