Tanja Mravak - Naša žena

Početna strana » Tanja Mravak - Naša žena
Naslovnica

Tanja Mravak rođena je u Sinju 1974. godine. Živi u Splitu gdje radi u Centru za autizam te piše kolumne za Jutarnji list.

Prvu zbirku priča Moramo razgovarati objavila je 2010. godine  i za nju je osvojila nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo iste godine, nagradu  Društva hrvatskih književnika Slavić za najbolji autorski prvijenac i posebno priznanje Slobodne Dalmacije  za kulturu.

Sada je pred nama njezina nova zbirka kratkih priča Naša žena, objavljena 2017.  godine.

U međuvremenu smo uživali slušajući je na Pričiginu (splitski festival pričanja priča). Koliko dobro Tanja Mravak priča vidi se iz činjenice da su je prozvali  kraljica Pričigina.  Mi smo je  imali  priliku slušati u Zadru, u Gradskoj knjižnici 2015. godine, povodom Dana knjižnice.

Naša žena je zbirka je od jedanaest kratkih priča. Glavni likovi su „naše“ dalmatinske  žene, majke, supruge, ljubavnice, kćeri, a teme su njihove pozicije unutar muško-ženskih ili obiteljskih odnosa. Sve one žive obične, svakodnevne živote, u kojima nema velikih događanja, nema prijelomnih trenutaka, nema teških odluka. Živi se obična, „naša“ svakodnevica. Iz onog što se izgovori, ali i ne izgovori, onog što ostaje prešućeno, jer se ne zna ili ne usudi izreći, naslućujemo sliku njihovih života. Kroz svakodnevne razgovore Tanja Mravak vrlo pronicljivo razotkriva mentalitet naših ljudi. S puno humora i topline, u formi duhovitih  i otkačenih dijaloga, priča priče koje će vas ponekad nasmijati, a ponekad i rasplakati, kao u najemotivnijoj, zadnjoj priči Kad smo se pravili mrtvi.

 

Pripremila: Silvana Kuman (08.05.2018.)

Priredio/la: