Tomislav Šovagović - Rudnik čvaraka i Cesta knezova bribirskih

Početna strana » Tomislav Šovagović - Rudnik čvaraka i Cesta knezova bribirskih
Naslovnica

Ako ste iz slavonsko-dalmatinske obitelji - ovaj diptih prezimenjaka dragog nam Fabe Šovagovića jednostavno morate pročitati. Hoćete li najprije zaroniti u Čvarke ili ćete se prvo zaputiti Cestom, redoslijed je nebitan. Nasmijat ćete se u oba slučaja, a nerijetko ćete i osjetiti nostalgiju čitajući o djetinjstvu maloga Tomislava, sina Slavonca Josipa i Dalmatinke Jadranke. Rođen 1976. g., Tomislav nas vodi u razdoblje Jugoslavije, u niz običnih životnih situacija koje su se mogle dogoditi bilo kome od nas. A možda su se i dogodile.

U Rudniku čvaraka susrećemo pitoreskni svijet slavonskog sela Ladimirevci (inače rodnog Fabinog sela) viđenog iz perspektive godišnjih ljetovanja jednog dalmatinskog dječaka, dok u Cestama knezova Bribirskih proživljavamo Tomislavovo djetinjstvo u Šibeniku. U oba slučaja upoznajemo se s užom familijom: sa slavonskom bakom Evom, prototipom slavonske žene-mučenice i djedom Šamukom kojem je blajburški četverored zauvijek obilježio život; šibenskom bakom Katom, strastvenom ljubiteljicom svih sportova i djedom Ivišom, nesmiljenim kritičarem druga Tita i njegovog državnog sustava. Pojavljuje se tu i niz likova iz šire obitelji, prijatelji, prve ljubavi, životinje, zanimljivi seoski likovi i ridikuli. Bezbrojne humoristične scene iz svakodnevice poput probavnih problema čitavih svatova njegovih roditelja, susreta slavonskih i dalmatinskih prijatelja  i slično – ponekad ćete se nasmijati i naglas!

Koliko će Dalmatinci uživati čitajući opise šibenske sportske atmosfere ranih 1980-tih i udišući specifično ozračje tvorničkih socijalističkih gradova, toliko će i Slavonci kroz vizuru Ladimirevaca prepoznavati istodobnu širinu slavonskog šora i lenije te njihovu uskoću, nametnutu i ograničenu jednim trulim ideološkim sustavom. Daleko od ikakvog namjernog i visokoparnog kritiziranja tadašnjeg komunizma (to ionako na svoj nevjerojatno simpatičan način neprestano čine Šovagovićevi junaci, govoreći ono što je mislio a nije smio naglas izreći prosječan Hrvat u vrijeme Jugoslavije!), Tomislav Šovagović stvorio je dvije zbirke kratkih priča, punih ljudske topline i ljubavi. I prema Slavoniji i prema Dalmaciji.

S obzirom na to da je Rudnik  Šovagovićev prvijenac – može se reći da je pred njim obećavajuća spisateljska djelatnost. Ako poneka priča mjestimično i sklizne u sentimentalizam, Šovagović je svejedno izuzetno dobro uspio u oslikavanju atmosfere. Za čitatelje rođene 1970-tih i početkom 1980-tih ove će kratke crtice biti vraćanje u predratno djetinjstvo. Naposljetku ćete zaključiti: Točno mogu zamisliti o čemu je ovdje pisao. Može li pisac dobiti veći kompliment od ovoga?

 

Dostupnost u katalogu: Rudnik Čvaraka, Cesta knezova bribirskih

 

Priredila: Helena Novak Penga (11. svibnja 2017.)

Priredio/la: