Tonino Benacquista - Malavita

Početna strana » Tonino Benacquista - Malavita
Naslovnica

Malavita  je poznata kao film Luca Bessona, s Robertom de Nirom, Michelle Pfeiffer i Tommyjem Lee Jonesom u glavnim ulogama. No, manjem je broju gledatelja poznato da je Bessonu inspiraciju za film dao istoimeni roman Tonina Benacquiste, francuskog pisca talijanskog podrijetla.

Radnja je smještena u malo normandijsko mjesto Cholong-sur-Avre, u koje dolazi živjeti američka obitelj Blake: otac Fred (pisac), majka Maggie (volonterka), kći Belle (srednjoškolska ljepotica) i sin Warren (tinejdžer). Tu je negdje i obiteljski pas Malavita – sekundarni lik sa ključnom ulogom na kraju romana. Sve je idilično. Osim činjenice da je Fred zapravo Giovanni Manzoni - bivši šef njujorškog mafijaškog klana koji je ušao u FBI-ov program zaštite svjedoka, a na tragu su mu najbolji mafijaški ubojice koje je poslao Don Mimino, glava pet obitelji

Romani o sukobu dviju ili više kultura pobuđuju spisateljsko zanimanje kao izvor  bezbrojnih komičnih situacija. Kako se američka mafijaška obitelj snalazi u evropskom millieu, prepunom sitničave malograđanštine i snobizma? Kada francuski vodoinstalater odbije popraviti cijevi u staroj kući, Fred to riješi na svoj način te vodoinstalater završi u bolnici. Maggie u kupovini u obližnjoj trgovini čuje komentare lokalaca na račun američke sirovosti: na izlasku kupuje šibice i trgovina završi u plamenu. Četrnaestogodišnji Warren pronalazi svoje polje djelovanja kao lokalni zaštitnik potlačenih suučenika i osnivač mini-mafije. A i popularna se Belle na obitelji svojstven način rješava problematičnih udvarača. Uz FBI-ove čuvare ove luckaste obitelji koja se očito i sama može zaštititi, otkrivamo Benacquistu kao majstora crnog humora.

Malavita  je onaj tip knjige koju u knjižnici možda ne biste na prvu uzeli u ruke, no kad počnete čitati – ne možete prestati. Crni humor, satira i ironija, upakirani u pitki Benacquistin stil i uz mnoge aluzije na poznate filmove o mafiji, Malavita je idealno štivo za dobru zabavu.

Zaboravite film, čitajte Benacquistu! 

 

Priredila: Helena Novak Penga (16. ožujka 2017.)

Priredio/la: