Trgovina

Početna strana » Trgovina

Ovdje u našim krajevima manje-više svi znamo kako je to živjeti u malom mjestu, nekom seocetu na otoku ili u zaleđu grada. Svak svakog pozna, svi znaju sve o svima, a najgore što se može dogoditi i čega se svi užasavaju je bilo kakva promjena uobičajene rutine. Trgovina je strip upravo o ljudima iz malog zabačenog mjesta i promjenama koje su ipak neminovne...

Notre-Dame-des-Lacs malo je zabačeno seoce u Quebecu nastanjeno francuskim doseljenicima. Pored crkve mjesna trgovina centar je mjesta oko kojeg se sve događa. No smrću vlasnika trgovine, Felixa Ducharmea, stvari se stubokom mijenjaju. Vođenje trgovine pada na leđa njegove udovice Marie, nejake žene o kojoj sad ovisi mnogo toga jer trgovina je važna za opstanak cijelog seoceta. Marie se snalazi kako god zna i umije, a situacija se dodatno komplicira dolaskom stranca, izvjesnog Sergea, u ionako potreseno mjesto. Nema nikoga tko je ostao nezahvaćen promjenama, nema nikoga tko ne primjećuje da je Serge drugačiji premda se trudi uklopiti.

Trgovina je strip o ljudskoj nesigurnosti, o nesklonosti promjenama, ksenofobiji, netrpeljivosti, ljubomori i predrasudama. Krasi ga izuzetno inteligentno postavljen zaplet i razrada, fantastičan crtež koji savršeno pristaje atmosferi i temi, i zasigurno je jedan od najboljih stripova u zadnje vrijeme objavljenih kod nas. S nestrpljenjem iščekujemo nastavak.