Yuval Noah Harari - Sapiens: Kratka povijest čovječanstva

Početna strana » Yuval Noah Harari - Sapiens: Kratka povijest čovječanstva
Naslovnica

Yuval Noah Harari doktorirao je na Oxfordu, a u Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu predaje svjetsku povijest. Njegova knjiga, Sapiens: Kratka povijest čovječanstva, odmah po izlasku postala je veliki hit, a mnoge poznate i slavne osobe više su puta isticale kako je riječ o knjizi koju svakako treba pročitati, poput npr. Billa Gatesa.

Iz naslova je odmah vidljivo da ova knjiga nije roman. Riječ je o pregledu ljudskog razvoja kroz četiri etape koje je Harari identificirao kao ključne točke u ljudskoj povijesti: kognitivna, agrarna, unifikacijska, i znanstvena revolucija. U ovoj knjizi nisu toliko bitni egzaktni datumi, tko je što kad rekao ili tko je što kad učinio, što bismo možda očekivali od jedne povijesne knjige. Ona nije doslovni popis povijesnih događaja uz isticanje neke uzročno-posljedične veze, onako kako smo možda navikli i kao što su npr. knjige koje se bave povijesti država, naroda, ratova, određenih geografskih područja ili nečeg petog. Harari iznosi hladne činjenice ne obazirući se na ideologije, religije, ili na bilo što drugo osim na znanost. Tema je nesagledivo široka i prilično bi bilo lako izgubiti se i skrenuti u nekom sporednom smjeru, nebitnom za ljudski rod i njegovu povijest. Međutim, Harari je uspio zadržati fokus na objašnjavanju same ljudske srži i prirode koja ga je učinila takvim kakav je. Jedna od glavnih teza koje su iznijete u ovoj knjizi je ona o našem brzom intelektualnom razvoju, a koji je u neskladu s našim nagonima koji su ostali nepromijenjeni još od onog vremena kad smo živjeli u spiljama i tek otkrili vatru.  Npr., ne razmišljamo o tome da smo u biološkom smislu još jučer skakali od sreće kad bismo naišli na neko stablo puno plodova i najeli se do iznemoglosti, jer tko zna kad ćemo opet imati priliku jesti. A danas, kad živimo u bitno drugačijem svijetu, svejedno se prejedamo i opijamo, iako smo i više nego svjesni da u frižideru imamo hrane koja nas čeka, koju možemo pojesti kad god želimo i koja nigdje neće pobjeći.

Ovo je knjiga koju definitivno vrijedi pročitati jer nudi mnoge odgovore ali i postavlja mnoga pitanja, iznosi mnoge intrigantne zaključke i tvrdnje nudeći nam vrlo plodno tlo za razmišljanje i raspravu.

Priredio: Ante Kolanović (07. kolovoza 2017.)

Priredio/la: