Zaboravljena Dalmacija na starim razglednicama

Početna strana » Zaboravljena Dalmacija na starim razglednicama

Knjiga u uredništvu Igora Goleša, poznatog kolekcionara, tiskana je u svega sto primjeraka* i predstavlja pozamašnu zbirku razglednica s motivima Dalmacije, od prve sačuvane iz 1893. do 1918. god. Izdanja iz ovog razdoblja stilski su specifična i neponovljiva, a moda sakupljanja razglednica potječe iz tog vremena.
Tematski, obuhvaćeni su dalmatinski gradovi, naselja, sela i zaseoci, otoci i svjetionici, te poznati jedinstveni lokaliteti – slapovi Krke, Pustinja Blaca i sl., sveukupno njih 250, a radili su ih vrsni fotografi i slikari.
Zastupljeni su i lokaliteti iz zadarske okolice i otoka, a Zadar je predstavljen s 38 fotografija.
Koncepcijski, knjiga je podijeljena prema zemljopisnim motivima, pa se uz uvodnu riječ glavnog urednika, te poglavlje Dalmatinske razglednice od njihova nastanka do kraja zlatnog doba (Ivan Bogavčić), veći dio knjige dijeli na tri poglavlja: Uspomene s dalmatinske obale (predgovor Ivo Babić), Reporterski izlet vremeplovom u nestali svijet Zagore (predgovor Bože V. Žigo), Invazija svjetlosti iliti otok u toku vremena (predgovor Jakša Fiamengo).
Prizori s razglednica su raznoliki; na njima se odražavaju svečarski trenuci kao i svakidašnji život naših predaka, danas često zaboravljen. Uz to, daju nam uvid u stanje urbanizma i arhitekture i netaknutost krajolika.
Nakana urednika da široj kulturnoj javnosti predstavi sakupljanje razglednica kao važan doprinos očuvanju kulturne baštine, prelistavanjem ove vrijedne i zanimljive monografije ispunila je svoju zadaću.

*Gradska knjižnica Zadar posjeduje 93. primjerak