Zadar čita 2013. u školskoj knjižnici OŠ Zadarski otoci

Početna strana » Zadar čita 2013. u školskoj knjižnici OŠ Zadarski otoci

U našoj školi Zadar čita  obilježen je različitim temama i aktivnostima koje je osmislila knjižničarka Mišela Nežić. Učenici trećih razreda (3.b i 3.c s učiteljicama Jasminkom Bašić i Tatjanom Vukšević) sudjelovali su na radionici Korištenje enciklopedije (potraga za zadanim pojmom pomoću kazala i abecednog reda) pretražujući i otkrivajući čudesni svijet prirode u dječjim enciklopedijama.

 Ogranak Gradske knjižnice Zadar na Bilom brigu posjetili su učenici 3.a s učiteljicom Katom Serdarević Vrkić i knjižničarkom. Uz stručno vodstvo knjižničarke GKZD Željane Buljat upoznali su sve odjele te knjižnice, način rada i posebnosti knjižnice. Zatim su pročitali priču Sunčane Škrinjarić Traži se naslov iz koje su učenici spoznali kako je prijateljstvo vrlo važno u životu svakog čovjeka, ali i kako piscima nije uvijek lako smisliti naslov za priču ili pjesmu. Učenici su zatim sami smišljali koje bi naslove piscima ponudili za dobre priče i pjesme. Želim, želim, želim, Gljiva i kišobran, Najgora maturalna večer, Prvi dan škole, Medvjed u knjižnici, Neobični snovi, Čarobne kopačice, Leo i fantomi, Moj prvi koncert, Od Splita do Rusije, Pusti me na miru, Ribice Milice, Proljetna kiša smočila miša, Labuđi hotel, Vila Mila, Janica mala kravica, Dva parfema, Mršavo prase, Cvijet bez latica naslovi su koje su ponudili Nera Grgić, Allisa Dedaj, Jure Bučić, Ema Medić, Barbara Vidaić i Marija Biloglav.

            S obzirom da je travanj mjesec poezije, učenici 2.a  razreda uživali su u dječjoj poeziji Vere Zemunić, Paje Kanižaja i Ljiljane Jelaske. Pjesme inspirirane ljepotama prirode i zaštitom okoliša motivirale su učiteljicu Suzanu Peroš i učenike da oslikaju stihove iz pročitanih pjesama. Tako su nastali predivni akvareli s motivima Majke Zemlje, Ljubičaste šume i probuđene prirode.

            Učenici 4.d razreda poznati su kao veliki ljubitelji knjiga i čitanja. Većina njih su članovi Kluba malih čitatelja u Ogranku GKZD na Bilom brigu, pa su s učiteljicom Ninom Matacin ovaj  Zadar čita  obilježili nizom aktivnosti u školi i van nje. Nazočili su predstavljanju slikovnice Solinarka i Kulik književnice Ljiljane Festini u Gradskoj knjižnici Zadar koje se održalo 15. travnja. Kao rezultat toga, oslikali su dijelove slikovnice po svom doživljaju i sudjelovali na radionici nakon predstavljanja. U školskoj knjižnici 16. travnja uživali su u predstavljanju slikovnice Fantastične leteće knjige Morrisa Lessmorea stranoga autora Williama Joycea. Nakon razgovora  o slikovnici i mnogim porukama koje se mogu iščitati iz nje, odgledali su i istoimeni animirani film nagrađen Oscarom koji ih je oduševio i nadahnuo da sami smisle priču o svojim fantastičnim knjigama koje bi valjalo oživjeti. Priče će biti objavljene na stranicama školske knjižnice. Za kraj sudjelovanja na ovom projektu, u četvrtak 17. travnja  napisali su pismo književnici Sanji Polak kojim ju pozivaju da posjeti našu školu i upozna se s njima.

            A da pretraživanju i istraživanju nema kraja, pokazalo se na radionici Mladih knjižničara Časopisi na različitim medijima: tiskani i elektronički časopisi (citiranje iz literature).  Mladi knjižničari Frane Brkić, Karla Buterin, Stella Zrilić, Rina Miočić i Antonia Burčul učenici su 6.c razreda koji su otkrili razlike između tiskanih i elektroničkih časopisa, a jednako tako i pravilo točnog citiranja koje će im zasigurno dobro doći u budućem radu.

 

Mišela Nežić, knjižničarka