Zadar čita: Književni susret sa Hrvojem Ivančićem

Početna strana » Zadar čita: Književni susret sa Hrvojem Ivančićem

kategorija:

Organizator: 
Gradska knjižnica Zadar
Lokacija: 
MMD
datum/vrijeme: 
Četvrtak, Ožujak 26, 2015 - 19:00 to 20:30

Hrvoje Ivančić rođen je 1983. u Zaboku. U rodnom gradu završava Osnovnu školu Ksavera Šandora Đalskog i Gimnaziju A.G. Matoš, a studij povijesti završava u Zagrebu. Kako sam kaže, bježao je sa satova fizike i kemije, radio je uvijek sve po svome i u gimnaziji bio loš učenik. No, onda je upisao studij povijesti i sve je krenulo na bolje, a povijest mu je i danas velika ljubav.

Međutim, za Hrvoja Ivančića putovanje je ono što mu je urođeno, nagon koji je biološki usađen u njegovo biće, jer u svojoj biografiji sam navodi kako je još kao dijete za vrijeme Domovinskog rata maštao o dalekim zemljama i nepoznatim i neotkrivenim svjetovima. U intervjuima često navodi kako putovanje spada u osnovne ljudske potrebe, a za njega osobno to je i životna potreba jer se ne može zamisliti da živi klasičnim građanskim životom.
Piše blogove, kolumne za mnoge tiskovine, a autor je i dvije knjige.
 
Prva je Dunavski blues, putopis o spuštanju Savom i Dunavom od Zagreba do Crnog mora za koju je dobio nagradu Rikard Jorgovanić. Zajedno s prijateljem Titom Trojakim u malenom gumenjaku prevalio je put od 2000 kilometara u roku od 2 mjeseca. Knjiga odiše slobodom duha, prijateljstvom, mirnoćom, zrelošću, i jasnim pogledom na svijet kojemu se Hrvoje svjesno ne želi prepustiti nego živjeti svoj život po svojim pravilima. 
 
Druga knjiga, Samsara, izašla je 2014. godine i u odnosu na prvu stilski je kompliciranija, miješajući putopis s formom romana pa je teško odrediti kojemu žanru više pripada. Na Hrvojevoj web stranici stoji poruka: „Krenuo sam putovati s namjerom da promijenim svijet, ali je svijet na kraju promijenio mene.“ Ovu rečenicu možemo uzeti kao središnju poantu knjige, jer roman je inspiriran autorovim putovanjem na istok koje opisuje kao duboko introspektivno iskustvo, gdje dolazi do preispitivanja vlastite kulture i stajališta i prihvaćanju nečeg novog ili neprihvaćanju ničega. Ogoljenjem vlastite osobe do one razine na kojoj smo kad se tek rodimo, dok nam još nisu nametnute nikakve kulturološke vrijednosti i stavovi dolazimo do temelja svog bića. 
 
Voditelj susreta je Ante Mihić, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali.