Fotografska oda čitanju

Početna strana » Fotografska oda čitanju
Hrvatsko čitateljsko društvo - ogranak Zadar i Gradska knjižnica Zadar povodom Međunarodnog dana pismenosti organiziraju  izložbu fotografija Fotografska oda čitanju. Tendencija je da to postane tradicionalna izložba fotografskih radova na temu čitanja. Prvi autor bio je Jerolim Vulić, a ove godine je autor izložbe ugledni zadarski fotograf Aleksandar Bonačić.
 
Fotografije su većinom u crno bijeloj tehnici i prikazuju motive direktno ili slojevito asocijativno, i simbolički povezane s čitanjem, odnosno Knjigom. Dio fotografija iskazuje autorov osjećaj za humor i uvid u prepoznavanje trenutka koji svakodnevno preobražava u kadar vrijedan promišljanja i pamćenja. Nekoliko je suptilnih portreta osoba koje građani Zadra mogu prepoznati i time upotpuniti autorov odnos prema njima. Bonačić prepoznaje poetiku u svom okružju i dva su fotografska motiva proizašla iz 'čitanja' kamenja, kojeg bi većina previdjela kao obične i svakodnevne. Autoru je fotografija, osim kompozicije i skladan kadar, kao i motiv, prizor naglašen atmosferom i emocijom. Izložbu zaokružuje, i povezuje s prethodnom, prošlogodišnjim izložbom istog naziva i motivacije, fotografija pod nazivom 'Usredotočenost'. U središtu prizora su koncentrirana djeca, okružena knjigama, ali samo kao kulisom, pozornost im istinski privlači ekran računala, prizor kojeg bi ljubitelj knjiga rado preuredili. I knjigu postavili u ulogu glavnog junaka. Ostaje nada da će u nekom trenutku djeca i poželjeti posegnuti za nekom od mnoštva čarobnih knjiga koje ih okružuju. (Vanja Butković Gržan, dipl. pov. umj. i članica HČD — ogranak Zadar)
 
O AUTORU:
Aleksandar Bonačić rođen je 1965. godine u Zadru gdje živi i radi. Fotografijom se bavi od 2000. godine. Do sada je samostalno izlagao na dvadesetak izložbi u Hrvatskoj te jednoj retrospektivnoj izložbi u Lvivu u Ukrajini, a skupno je izlagao na dvadesetak izložbi diljem Hrvatske te Italiji, Švedskoj, Austriji, Ukrajini i Bosni i Hercegovini. Član je likovne udruge "Zadar", udruge "Bila Hrvatska" i foto sekcije "5.exe" čiji je i pokretač.