Poetično putovanje duše

Početna strana » Poetično putovanje duše

U razgovoru ugodnom mladi su čitatelji razmijenili dojmove o knjizi Povratak mladog princa argentinskog pisca Alejandra G. Roemmersa. Voditeljica Iva Pejković o knjizi piše:

U svijetu razorenom ratom, koji je izgubio svu nevinost i radost življenja, pustolovni francuski pilot Antoine de Saint Exupery napisao je knjigu ''Mali princ'', koja će postati simbolom izgubljenih vrijednosti i ostaviti neizbrisiv pečat u svjetskoj književnosti. Jednostavnost poruke ove priče pokušao je ponovo oživjeti Alejandro Guillermo Roemmers, autor romana ''Povratak mladog princa''.

Članovi Dioptrije  otkrivaju kako Saint-Exuperyev ''posuđeni'' lik danas uspijeva očuvati neokaljanost srca.

Prije pisanja romana, Roemmers se, kako kaže, mnogo pripremao. Pred sebe je postavio nimalo lagan i doista izazovan spisateljski zadatak – približiti se svijetu djeteta koje svatko od nas nosi u sebi.

Roemmers nas tako vodi na vrući asfalt Patagonije i upoznaje nas s mladićem kovrčave plave kose, kojega pisac-pripovjedač pronalazi kako leži na cesti, iscrpljenog, na rubu života. Podiže ga, položi u automobil, i tada započinje jedno čudesno putovanje.

Kroz poetičan tekst, odnosno razgovor pisca i mladog Princa, koji nema pojma ''kakav je to stroj u kojem putuje'', Roemmers nas vodi u preispitivanje temeljnih vrijednosti, bojazni, strahova, čežnji, svega onoga što sami sebi ne priznajemo ili još uvijek nismo dovoljno zreli da priznamo.

Satkan kao introspektivno kretanje tame prema svjetlu, ''Povratak mladog princa'' doima se simboličkom slikom putovanja duše. ''Samo je jedan način da promijeniš svijet, a to je da promjeniš sebe samoga'', ''Ljudi su katkad poput školjaka, moramo samo čekati da rode biserom koji nose u sebi'', ''Sve dok i jedno biće na svijetu osjeća patnju,nitko neće u potpunosti biti sretan'', samo su neki od bezbroj rečenica koje će dojmiti čitatelja.

Mladi princ u Roemmersovoj je viziji nadnaravno biće koje ga za samo tri dana potpuno preobražava – samo čudo ljubavi, prijateljstva koje omogućuje da se otkrije sve ono dobro u samome sebi. Kritičari će možda kazati kako se radi o površnom pokušaju nastavka ''Malog princa'', no ono funkcionira kao samostalno djelo koje koristi samo jednu mogućnost. Nije li književnost ocean mogućnosti, baš kao i sam život?

Alejandro Guillermo Roemmers rođen je u Buenos Airesu 1958. Godine. Uspješan je poslovni čovjek, a pisanjem se bavi u slobodno vrijeme. Prvo izdanje ''Povratka mladog princa'' prodano je u 65 tisuća primjeraka u Argentini prve godine nakon objave.

Kako biste se lakše odlučili za čitanje na stranicama nakladničke kuće Znanje možete pročitati prvo poglavlje knjige smiley.

"Tko pročita knjigu kasnije će osjetiti kako je njegovo ili njezino srce malo mekše i ispunjeno željom da nekoga zagrli", rekao je Roemmers.

P.S. Nakon ovog sastanka Kluba uslijedit će kratka ljetna pauza do rujna.

 

Klub čitatelja: