Stari Zadar - gospodar zlata i srebra

Početna strana » Stari Zadar - gospodar zlata i srebra

Početkom 2013. godine zavičajna zbirka obogaćena je vrijednom monografijom o našem gradu u nakladi AGM-a. Objavljena je u biblioteci Stari hrvatski gradovi (uz Šibenik, Split, Zagreb, Boku Kotorsku), a autor je zaljubljenik u Zadar i njegov promotor – Abdulah Seferović.
U devet opširnih poglavlja (Potraga za identitetom, Na vratima od grada, Od sv. Šime do Narodnog trga, Od Narodnog trga do mosta, Od Narodnog trga do Gospe od zdravlja, Bedemi zadarskih pobuna, Od Kopnenih vrata do Foruma i Nove obale, Grad u raljama savezničkih bombardiranja, Konačni iskorak na kopno) najviše je pažnje posvećeno jezgri grada – Poluotoku, a u zadnjem i ostalim kvartovima: Voštarnici, Puntamici, Arbanasima…
Atraktivni naslovi članaka svjedoče o brojnim zanimljivostima i pozivaju na čitanje, pa doznajemo, primjerice, da se zadarski maraskino i zimmer frei spominju u Balzacovom romanu, da je 1833. uspostavljena izravna poštanska veza kočijom na relaciji Beč-Zadar, a 1937. uvedena eter-narkoza u zadarsku bolnicu – šest mjeseci nakon one u Bostonu, ali i da su oko 1800.-te službu bolničara obavljali – robijaši…
Prolazeći više ili manje poznatim punktovima, kroz svojevrsni vremeplov, imamo priliku detaljnije upoznati urbani život i kulturnu povijest grada kojeg spominju najstarije poznate karte novoga vijeka. Svjedočio je mnogim osvajačkim pohodima, rušenjima, obnavljanjima, često je mijenjao gospodare i stanovništvo, pa „takvi demografski šokovi izazivaju poseban odnos stanovništva prema gradskoj prošlosti, tvarnoj i duhovnoj,“ poručuje autor.
Podjednak omjer teksta i slikovnih priloga (fotografija, zemljopisnih karata, razglednica) na 300-tinjak stranica, pruža istinski užitak čitanja i razgledavanja, što ovo bogato i jedinstveno izdanje čini pravim darom Gradu i njegovim stanovnicima.