U petak, 6. veljače je u multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice održano predavanje Rock n roll & Hip-Hop.  Predavanje profesora Marca Sawina organizirao je Američki kutak Gradske knjižnice Zadar.
Predavanje profesora Marca Sawina organizirao je Američki kutak Gradske knjižnice. Prof. Sawin inače je predavač na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na odjelu za anglistiku. Predavanje je održano na engleskom jeziku pred punom dvoranom mladih posjetitelja, a samog predavača predstavila je Maca Bahlen iz američkog veleposlanstva.
Ovo izuzetno zanimljivo predavanje predočilo nam je utjecaje kultura, crnačke i bjelačke, migracije i borbu za slobodu te kako su sve te komponente utjecale na razvoj glazbe. Pogotovo su zanimljive bile originalne snimke iz tridesetih godina glazbe američkih zarobljenika i njima svojstven ritam koji se tijekom vremena nametnuo bjelačkom mainstreamu.
Slušatelji su sa zanimanjem popratili kronologiju događanja, ličnosti i utjecaja od bluesa, jazza, gospela do rock and rolla i na koncu hip hopa.
Bogatstvu američke glazbene scene sigurno je pridonijela multikulturalnost i tolerancija kojoj su se stanovnici morali naučiti napuštanjem segregacijskih običaja i zakona i radeći na ljudskim pravima.
Npr., pjesmu Hound Dog, koja nam je poznata u izvedbi Elvisa Presleya, najprije je izvela Big mama, crnkinja Willie Mae, a napisao ju je židovski imigrant Jerry Leiber. 
Taj primjer ili niz drugih zanimljivosti koji pokazuju kako se siromašnija i potlačenija populacija svojom kreativnošću nametnula konzervativnoj američkoj strukturi ili detalje o tome kako je ženskoj publici bilo zabranjeno nazočiti showu Eda Sullivana kad je nastupao Elvis, mogli ste čuti na ovom iznimnom predavanju.
Staša Aras

 On February 6th 2009, starting at 12.00 A.M. at the Zadar City Library multimedia room the Zadar American Corner organized a lecture entitled „Rock n Roll and  Hip-Hop“.
The speaker was Mr. Mark Sawin.

Kategorija događanja: