bibliobusi

Kontakt:

Bibliobus 1: 098 230635, [email protected]

Bibliobus 2: 099 308 0363, [email protected]

Radno vrijeme (raspored stajališta)

Što je bibliobus?

Bibliobus je pokretna knjižnica, djeluje kao ustrojbena jedinica narodne knjižnice i sastavni je dio knjižnične mreže Gradske knjižnice Zadar.

Čemu služi?

Bibliobus omogućuje korisnicima pristup znanju, informacijama i zabavi uporabom knjiga i drugih medija, u naseljima u kojima nema uvjeta za druge oblike djelovanja narodne knjižnice.

Kada se može koristiti bibliobusom?

Bibliobus dolazi u vaše mjesto svaka dva tjedna u isto vrijeme na isto mjesto. Moguća su manja odstupanja zbog nepredvidljivih okolnosti (stanje na cestama, loše vrijeme i sl.). Bibliobus ne vozi u vrijeme državnih blagdana i praznika.

Tko se može koristiti bibliobusom?

Bibliobusom se mogu koristiti svi članovi Gradske knjižnice Zadar. Članstvo se potvrđuje iskaznicom Gradske knjižnice Zadar. Godišnja članarina vrijedi od datuma upisa do istog datuma sljedeće godine. Iskaznica Knjižnice neprenosiva je.

Uvjeti i prednosti upisa u bibliobusu

Bibliobus ima zaseban fond knjižnične građe i za njega zasebna, fleksibilnija pravila posudbe (Pravila posudbe u bibliobusu). 

Fond bibliobusa

 • knjige
 • slikovnice
 • stripove
 • dnevne novine i časopise
 • enciklopedije
 • rječnike
 • leksikone
 • glazbene (samo bibliobus 1) i računalne CD-e i DVD-e
 • igračke i društvene igre
 • računala s pristupom internetu
 • fotokopirni stroj
 • zbirku igranih, dokumentarnih i crtanih DVD filmova
 • referentnu zbirku
 • micro:bitove

Kapacitet vozila bibliobus 1 iznosi 4500 jedinica, a vozila bibliobus 2 iznosi 3000 jedinica građe. Fond bibliobusa puno je veći od njihova kapaciteta, pa se građa u bibliobusu redovito dopunjuje i mijenja građom iz spremišta. Popis građe bibliobusa Gradske knjižnice Zadar možete vidjeti ovdje

Povijest bibliobusa Gradske knjižnice Zadar

Bibliobus 1 kupljen je sredstvima projekta CARDS 2002 (dio sredstava dobiven je iz fondova EU-a) i po narudžbi u potpunosti izrađen prema važećim europskim i hrvatskim standardima. U promet ga je 3. 10. 2006. svečano pustio maestro Ljubo Stipišić – Delmata, kum Gradske knjižnice Zadar. Bibliobus 2 stigao je u Gradsku knjižnicu Zadar 29. 11. 2013. svečanom primopredajom kao donacija iz Njemačke. U realizaciji tog projekta pomogli su Evangelistička župa Merzhausen i Stadtbibliothek iz Freiburga, Jadrolinija d.d. Rijeka i Prirodoslovno-grafička škola Zadar čiji su profesori i učenici oslikali bibliobus. Pušten je u promet 12. 3. 2014. te je odmah proširio mrežu knjižničnih usluga i na četiri otoka do kojih je pristup moguć samo brodskim linijama.

Tehničke specifikacije vozila

Bibliobus 1: vozilo je marke Irisbus Ares SFR 117, dužine 10,6 m, širine 2,5 m, visina 3,4 m. Masa praznog vozila iznosi 13,5 t, a maksimalna dozvoljena nosivost 18 t. Godina je proizvodnje 2006. Pokreće ga moćni 6-cilindarski dizelski motor od 310 KS (228 Kw). Opremljen je agregatom od 10 Kw, klimatizacijskim uređajem od 7 Kw, grijanjem od 30 Kw, kamerom za parkiranje na stražnjem dijelu vozila. Osobama s posebnim potrebama omogućen je ulazak u bibliobus pristupnom rampom na električni pogon. Posada se sastoji od jednog knjižničara i jednog pomoćnog knjižničara / vozača.

Bibliobus 2: vozilo je marke Setra, dužine 9,87 m, širine 2,5 m, visina 3,45 m. Godina je proizvodnje 1986. Pokreće ga dizelski motor od 213 KS (159 Kw). Nema pristupnu rampu za osobe s posebnim potrebama. Posada se sastoji od jednog knjižničara i jednog vozača.

Oprema

Oba bibliobusa imaju pristup internetu i raspolažu multimedijskom opremom.

Bibliobus 1: laptop, pisač za račune, čitač barkodova, službeni mobitel, tablet za korisnike, TV i DVD-player.

Bibliobus 2: laptop, pisač za račune, čitač barkodova, službeni mobitel, tablet za korisnike i pisač/skener/fotokopirni uređaj.

Broj stajališta i područje djelovanja

Prve godine (2006.) bibliobus je imao 24 stajališta u 21 mjestu. Zbog velikog interesa diljem županije tijekom godina taj se broj povećavao, a danas (siječanj 2021.) oba bibliobusa posjećuju 78 stajališta u 68 županijskih naselja, kopnenih i otočnih.

Najudaljenije stajalište?

Bibliobus 1: Donji Srb, 103 km. Bibliobus 2: Veli Rat na Dugom otoku, 50 km.

Koliko kilometara proputuje bibliobus?

U dvotjednom ciklusu koji je potreban za obilazak svih stajališta bibliobus 1 proputuje oko 1000 km, a bibliobus 2 oko 500 km i oko 69 milja.

Lokacija: