Povodom blagdana Gospe Loretske (10. svibnja), naš Ogranak „Aleksandar Stipčević“ – Arbanasi u okviru djelatnosti Zavičajne zbirke zadarskih Arbanasa organizirao je izložbu fotografija i promociju kataloga izložbe autora Bernarda Kotlara i Serđa Dokoze.

Svečano otvorenje izložbe i predstavljanje kataloga održano je 5. 5. 2022. u prostoru Ogranka „Aleksandar Stipčević“ – Arbanasi. Izložba se mogla razgledati do kraja svibnja, nakon čega su fotografije pohranjene u fotoalbumu koji se čuva u Zavičajnoj zbirci zadarskih Arbanasa.

Fotografije zajedno s katalogom tvore cjelinu u kojoj je ispričana povijest vodoopskrbe i bunara na području Arbanasa i arbanaških polja u okolici Zadra prije uspostave današnjeg vodovoda.

Iz kataloga:

„Sudbina, bogatstvo ili bijeda čitavih naroda ovisila je o raspoloživoj vodi za podmirenje mnogobrojnih svakodnevnih potreba: za piće, pripremu hrane, održavanje zdravlja i higijene, natapanje polja, gospodarske djelatnosti, dobivanje energije i promet. Ona je uvijek bila simbol blagostanja i kulture. Ondje gdje je vode bilo u izobilju, zelenila su se polja, vladalo je blagostanje i cvjetala civilizacija. Danas od svega toga nema ničega jer nam je voda dostupna u svakom kućanstvu. Ali nekada se za to trebalo malo više pomučiti, u doba kada nije bilo vodovoda... Rekli bismo: u ono doba bunara, studenaca ili gusterna. E, upravo na ta „vremena bunara“ želi nas podsjetiti ova izložba“.

Katalog izložbe možete posuditi u Knjižnici, a također je dostupan za čitanje ovdje.