Riječ je o maestralnom djelu skandinavske autorice Lydije Sandgren, u prijevodu Željke Černok. Književni prvijenac doima se kao da ga je napisala osoba s bogatim životnim iskustvom. Autorica je diplomantica filozofije, psihologije i književnosti, a svoje znanstvene interese dodijelila je i likovima.

Naslov romana odnosi se na hrpe rukopisa Martina Berga, koji ih nikada nije uspio objediniti i objaviti. Povodom svoga 50. rođendana dao je životni intervju, a novinarska pitanja poslužila su kao uvodni dio za svaku cjelinu romana. U fokusu je prijateljski trokut Martina, Cecilije i Gustava, njihovo rano mladenaštvo, sazrijevanje i njihove karijere. Martin je urednik i vlasnik izdavačke kuće, a njegova supruga Cecilija vrsna znanstvenica i konstantna slikarska muza Gustavu, čudnovatomu i poročnom hiperrealističnom slikaru. Neobjašnjivi nestanak Cecilije iz obiteljskog doma i ostavljanje dvoje malodobne djece s Martinom uzdrmalo je njegov svijet, ostavilo ga bez odgovora na niz pitanja. Međutim, život teče, ne umanjuje se zbunjenost, vrijeme ne liječi rane, ali omogućuje ostavljenima da se s njima nose. Sve se mijenja kad Martin dobije rukopis nepoznatoga njemačkog autora. Pokreće se potraga za dugogodišnjim neodgovorenim pitanjima obitelji Berg, ali ovaj put odgovore traži njihova kći.

Autorica je napisala iznimno djelo izloživši svu kompleksnost odnosa dvoje ljudi prije braka i u braku progovorivši o prirodi prijateljstva, problemima suvremenih obitelji, (ne)opravdanoj nemogućnosti postizanja uloge majke, porivu umjetnika za samouništenjem razvratnim životom. Opisala je i studentski život sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, uz mnoštvo drugih tema. Nakon čitanja dugo će se u vama zadržati osjećaj zadovoljstva.

Priredila: Antonijela Nekić (4. travnja 2023.)

Naslovnica
Priredio/la: