Dan sigurnijeg interneta 2013

Maskota Dana sigurnijeg interneta

Povodom desetog Dana sigurnijeg interneta, 5. veljače 2013. godine, pozivamo vas da sa svojom djecom odigrate tri online igrice iz serije Radoznalci u akciji  koje je na svom portalu objavila zajednica učitelja i nastavnika Suradnici u učenju.
Prve dvije igrice bave se zaštitom osobnih podataka i sigurnošću na društvenim mrežama, a osmišljene su kroz niz kratkih priča koje djecu stavljaju u problemske situacije kakve susreću na internetu. Djeca ih mogu samostalno rješavati jer je uz svako pitanje pripremljen i savjet koji im objašnjava moguće probleme i posljedice raznih postupaka i oblika ponašanja na internetu, ali ih možete iskoristiti i kao podlogu za razgovor. Tema treće igrice su zamke elektroničke pošte, a igra je osmišljena kao virtualna šetnja kroz park pod nazivom "Sigurna e-pošta".  Šećući parkom, djeca se kroz niz kratkih priča stavljaju u problemske situacije kakve susreću prilikom svakodnevnog rada s elektroničkom poštom, primjerice otvaranje poruka nepoznatih pošiljatelja, primanje i slanje lanaca sreće, phishing poruke ali i pravila lijepog ponašanja prilikom komunikacije elektroničkom poštom. Evo direktnih poveznica:

Suradnici u učenju kontinuirano objavljuju obrazovne sadržaje, interaktivne igre, brošure i priručnike o sigurnijem, primjerenijem i odgovornijem korištenju interneta, a možete ih pronaći na stranicama portala učitelji.hr.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se u sklopu kampanje Sigurniji internet za djecu i mlade čiji je cilj djecu i mlade potaknuti na sigurno i odgovorno korištenje interneta i mobilnih uređaja. Detaljnije informacije možete pročitati na stranicama kampanje.

Ovogodišnji slogan Dana sigurnijeg interneta glasi povezivanje uz uvažavanje, a djeca diljem svijeta kreiraju multimedijske radove na temu online prava i odgovornosti.