Morski utorak

Početna strana » Morski utorak

Uvala Vrulje, danas poznatija kao Tankerkomerc Marina Zadar, ime je dobila po brojnim izvorima vode koji tvore jedan veći potočić koji se ulijeva upravo u nju. Potočić ne presušuje ni za vrućih ljetnih mjeseci, pa su uvjeti stalnog dotoka slatke vode, brojnih plovila i ljudskih aktivnosti u uvali kroz povijest doprinijeli  stvaranju  zanimljive kombinacije živog svijeta i arheologije. Što se sve u njoj može pronaći ispričati će nam i pokazati Đani Iglić (Ronilački klub Sv. Roko, Bibinje), i Maja Kaleb i dr. sc.

Tagovi:

Predstavljanje udžbenika iz podvodne arheologije autora dr. sc. Smiljana Gluščevića. U predstavljanju sudjeluju akademik Nenad Cambi, prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić i doc. dr. sc. Mate Parica sa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. 

Tagovi:

Edukativne slikovnice u sklopu serijala Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske spoj su zanimljive i zabavne fabule i edukativnih elemenata kroz koji djeca uče o prirodnim vrijednostima i simpatičnim stanarima naših nacionalnih parkova i parkova prirode.

Tagovi:

Razvoj ronjenja na dah usko je vezan uz razvoj poznavanja osnovnih fizioloških čimbenika koji se javljaju prilikom te aktivnosti. U ne tako davnoj prošlosti, liječnički konsenzus bio je da ljudsko tijelo ne može podnijeti uron dublji od 30-ak metara. Danas bi se vjerojatno iznenadili kad bi znali da je austrijski ronioc Herbert Nitsch u disciplini "No limits" zaronio na nevjerojatnu dubinu od 214 metara. Koji su to fiziološki čimbenici koji ljudskom tijelu omogućuju takve pothvate čut ćemo od dr. sc.

Tagovi:

Pina Nobilis, ili na našem jeziku periska ili lostura, jedna je od najprepoznatljivijih školjki u našem moru. Posljednjih godina u cijelom Mediteranu periske masovno izumiru, usprkos zabrani sakupljanja školjke. Uzrok je parazit znanstvenog imena Haplosporidium pinnae. O svemu će nam malo više ispričati doc. dr. sc. Tomislav Šarić (Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu).

Tagovi:

Morski utorak organiziran u suradnji s Klubom za podvodne aktivnosti Zadar. U goste nam dolazi predavač Neven Lukas, jedan od najistaknutiih hrvatskih autonomnih ronioca. 

Tagovi:

Predaje Roko Surić, mag. arheo konzervator podvodni arheolog iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Odjela za prezentaciju podvodne baštine.

 

Tagovi:

Hrvatska je primorska i pomorska zemlja. Logično je očekivati da će se na svim razinama odlučivanja i (su)djelovanja učiniti sve da se dragocjeni resursi Jadranskog mora koriste na održiv način, jedini prihvatljiv da bi se zaštitili morski ekosustavi. Među oblicima vrednovanja mora svakako je jedan od najvažnijih ribarstvo. Ono nije samo jedna od gospodarskih djelatnosti već i način života gotovo svih otočana i stanovnika velikog dijela kopnenoga obalnog prostora. Ponosni smo nositelji višestoljetne maritimne kulture koja je bitna sastavnica našega identiteta.

Tagovi:

U sklopu tribine Morski utorak održat će se predstavljanje knjige Povijest podvodnog ribolova na Jadranu: 60 godina. Knjigu o najsportskijem i najselektivnijem obliku ribolova predstavit će nam autori: Valentina Prokić (predsjednica Komisije za podvodni ribolov pri CMAS-u) i Branko Šuljić (novinar i publicist). 

Tagovi:

Na ovom Morskom utorku gostuje nam dvoje mladih znanstvenika s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split: mag. ing. Iva Žužul i mag. ing. Igor Talijančić.

 

mag. ing. Igor Talijančić: Čija si ti mala? - priča o podrijetlu podlanice iz Jadrana

Tagovi:

Stranice